Olejek eteryczny czysty 100% WETYWERA 120ml Niradhi Herbals

Cena: 460,00 zł

Producent:

Kod produktu:3640

Pozyskiwanie z: korzenia
Zapach: drzewny, lekko piżmowy
Dobrze łączy się z: olejkiem eterycznym z drzewa sandałowego, olejkami żywniczymi

RECEPTURY NA MIESZANKI z olejkiem WETIWEROWY w zakładce Opis.

Olejek naturalny z aromatycznej trawy wetiwer, ma dość ciężki, ziemisty zapach, z wyczuwalną, lekką cytrusową nutą. Działa przeciwbólowo, uspokajająco i antyseptycznie. Łagodzi drobne rany na skórze, objawy trądziku, walczy także z depresją i bezsennością. 

Olejek Wetiwerowy : (Crysopogon zizanioides)
Rodzina: Poaceae
Vetiver jest to roślina zielona, wieloletnia bylina z rodziny traw, pochodzi z Indii. Nazwa Vetiver pochodzi z ojczystego języka Tamil, zarejestrowana w Tamil jako lekarstwo.
Trawa charakteryzuje się słodkim i przyjemny zapachem ziemi.
Efekt chłodzenia podobny do innych ziół, takich jak mięta pieprzowa.
Liście i korzenie są wykorzystywane do budowy i dekoracji lepianek w Indiach, zapach odświeża i odstrasza owady. 
Chociaż pochodzi z Indii, jest powszechnie uprawiany w krajach tropikalnych.

Zastosowania i właściwości:
W medycynie Ajurwedycznej korzeń ma działanie orzeźwiające, ściągające, a także  jest stosowany jako antidotum przy spożyciu trucizn.  
Zaleca się w przypadku swędzenia, gorączek żółciowych, napotnie, łagodzi pragnienie, na wrzody i choroby krwi. Uznany środek na mole i inne owady. 

W Indiach używany jako mazidło na reumatyzm poprzez stosowanie zewnętrzne, wewnętrznie jest wiatropędny i pobudzający.
Olejek Vetiver
Pozyskiwany za pomocą destylacji parowej  korzeni.

Skład: alfa vetivone, kwas benzoesowy, beta i vetivone furfural  

Olejek Eteryczny Vetiver ma różne właściwości lecznicze i jest wykorzystywany do wyrobu perfum, kosmetyków, mydeł i środków aromatyzujących. Olejek Vetiver jest jednym z najczęściej stosowanych olejków eterycznych w aromaterapii.

Właściwości olejku w aromaterapii; Na opuchnięcia, orzeźwiający i relaksujący, leczy i łagodzi różnego rodzaju zapalenia. Jest bardzo skuteczny w leczeniu stanów zapalnych, problemów związanych z układem krążenia i układem nerwowym. antyseptyczne:  zapobiega i leczy zakażenia. afrodyzjak:  jest również stosowany w przygotowaniu wielu napojów, toników, naparów, działa jak naturalny afrodyzjak, zwiększa libido 

kosmetyczne: pomaga w tworzeniu się nowej tkanki, jest stosowany w taki sposób, aby przyspieszyć gojenie się ran i regenerację skór, a także do usuwania plam i blizn na skórze. Doskonały do naprawy tkanek skóry spowodowanych ciążą, dietą, alergią, poparzeniem. 

kojący:  relaksujący regenerator po ciężkim wysiłku, pomaga przezwyciężyć sytuacje szoku, strachu, wysokiego poziom stresu, paniki, etc. 
Inne korzyści: wzmocnienie kości, leczenie reumatyzmu, zapalenia stawów, na skurcze i bóle mięśni.

Polaryzacja YANG