Olejek eteryczny czysty 100% ORZECH WŁOSKI 15ml Niradhi Herbals

Cena: 36,00 zł

Producent:

Kod produktu:3641

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI TAKŻE:

Orzech czarny – zdrowotne właściwości

Czarny olej orzechowy, który uzyskuje się z czarnych orzechów włoskich - Juglans nigra. Olej z orzechów czarnych posiada unikalną kombinację korzyści zdrowotnych, które różnią się od powszechnego oleju orzechowego. 

Drzewa orzechowe prawdopodobnie pochodzą z Himalajów. Obecnie w Azji Centralnej w Kirgistanie istnieją kompletne lasy orzechów włoskich.Uwaga:należy przeprowadzić próbę alergiczną, ponieważ ten olejek może wywoływać reakcję alergiczną u osób wrażliwych na skladniki orzechów
Dzisiejsza medycyna potwierdziła działanie związków zawartych w owocach orzecha czarnego i otaczających je zielonych łupin. Zawierają one związek organiczny z grupy barwników chinowych – brązowy juglon. Wykazuje on silne działanie allelopatyczne i jest wydzielany przez korzenie drzewa do ziemi, by zaburzyć wzrost wyrastających dookoła roślin. Najwięcej występuje ich w zielonych okrywach orzechów, mniej w jądrach owoców, a najmniej w liściach. Juglon wykazuje różnorodne właściwości lecznicze w stosunku do organizmu ludzkiego – między innymi jest jednym z najsilniejszych naturalnych leków przeciwpasożytniczych. Skutecznie rozprawia się z nękającymi dzieci owsikami oraz z glistami ludzkimi. Poza tym oczyszcza organizm z toksyn, zabija bakterie i działa chelatująco (wiąże metale ciężkie i ułatwia wydalenie ich z organizmu).
 

Oprócz tego juglon jest dobrym środkiem antyseptycznym, zabijającym bakterie (nalewkę warto stosować w okresie przeziębienia) oraz regulującym glikemię (orzechy polecane są dla diabetyków). Orzech czarny nie jest środkiem trwałym – ulega reakcjom polimeryzacji, tworząc większe kompleksy, które nie wykazują już tego samego działania co pojedyncze monomery. Jako brązowy barwnik juglon znalazł zastosowanie w kosmetologii – dodaje się go do bronzerów i samoopalaczy. Poza juglonem orzechy i ich otoczki zawierają także działające antyseptycznie kwasy organiczne i kwasy tłuszczowe, m.in. obniżający poziom cholesterolu kwas linolenowy, a także flawonoidy, w tym antocyjany, działające przeciwbiegunkowo garbniki i taniny, olejki eteryczne, żelazo, kobalt, mangan oraz normalizujący pracę tarczycy jod. Dzięki znacznej zawartości witamin C, B1, B2 oraz β-karotenu owoce orzecha czarnego są dobrym środkiem witaminizującym.

 Orzechy włoskie są bogate w składniki odżywcze. Jest to bardzo dobre źródło magnezu, żelaza, wapnia, selenuum, cynku i fosforu. Ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne oraz przeciw wirusowe. Istnieje wiele zastosowań tego oleju. Jest stosowany jako pożywne pokarmy, jako suplementy diety, jako leki, w terapii aromatycznej, jako środek smakowo-zapachowy i najbardziej unikalny jest użycie w malarstwie. W odniesieniu do korzyści zdrowotnych, jest on stosowany w leczeniu łupieżu, trądziku, zapalenia i wyprysku. 

Mówi się, że jest skuteczny w leczeniu kamieni moczowych, zaparć, słabych kolan, bólów lędźwiowych, problemów oddechowych i biegunki. W ramach terapii aromatycznej mówi się, że relaksuje się i stosuje do masażu ciała. Daje odświeżenie. Powiedziano, że aromaterapia wyleczyła przewlekłe problemy z zaparowaniem. Choć jest stosowany w gotowaniu, nie może być traktowany w wysokiej temperaturze, ponieważ podczas grzania staje się gorzki. Najczęściej jest stosowany w sałatkach lub na zimnych potrawach. Olej z orzechów włoskich jest używany jako rozcieńczalnik i usuwa farby z narzędzi artystów. Olej z orzechów włoskich zapobiega żółknięciu obrazu przez dłuższy okres czasu. Olej orzechowy wysycha szybciej niż większość innych olejów stosowanych do malowania. Daje to połysk wygląd obrazu.